Klant in beeld
Royal Delft:
bescherming van traditie en innovatie
De Koninklijke Porceleyne Fles, ook bekend als Royal Delft, creëert al sinds 1653 Delfts Blauw. Naast aloude authentieke collecties geeft zij dit cultureel erfgoed van Nederland ook een eigentijdste uitstraling. V.O. ondersteunt Royal Delft bij de bescherming van haar merkenrechten en treedt op bij de inbreuk op de diverse intellectuele eigendomsrechten.
De onderneming is de enige in Delft overgebleven producent van Delfts Blauw sinds de 17e eeuw. Het begon in 1653 met de oprichting van aardewerk-fabriek ‘De Porceleyne Fles’ en vandaag de dag produceert Royal Delft het Delfts Blauw nog steeds volgens de authentieke methode. Haar merk is over de jaren uitgegroeid tot luxemerk.
Traditie en vernieuwing
Royal Delft is, wat betreft de fabricage, vooral gericht op het in stand houden en doorontwikkelen van het eeuwenoude ambacht en daarmee het cultureel erfgoed van Nederland. Henk Schouten, CEO van Royal Delft: “Wij vertellen enerzijds een historisch verhaal aan onze bezoekers in ons museum en we produceren authentiek Delfts Blauw. Anderzijds maken we ook nieuwe ontwerpen voor exclusieve collecties die ook onmiskenbaar het eigen stempel van Royal Delft dragen. We ontwikkelen ons daarmee meer naar een premiummerk. Daarbij zoeken we de samenwerking op met gerenommeerde, internationale merken in andere branches; bijvoorbeeld luxe mode labels en interieur designmerken. We willen daarmee een nieuw publiek aanspreken en zo onze bekendheid vergroten en de kracht van ons merk optimaal benutten.”
Scherpe keuzes
Tradities staan hoog in het vaandel bij het bedrijf. Maar innoveren zit sinds 1653 net zo goed in het bloed. Schouten: “We zijn voortdurend op zoek naar productinnovaties, waarbij we de inspiratie uit de geschiedenis halen. En omdat een innovatieve
onderneming vaak wordt nagevolgd, is het voor ons essentieel dat onze merkenrechten goed beschermd zijn. V.O. ondersteunt ons daar al jaren bij.”
Raquel Alvarez is Europees merken- en modellen-gemachtigde bij V.O.: “Wij beheren de IE-portefeuille en adviseren over hun merkenregistratiebeleid. Onlangs hebben we in goed overleg de trademark policy aangescherpt. Daardoor is er nu een sterke
strategie die een goede bescherming biedt voor alle bedrijfsactiviteiten.” Schouten: “We moeten hierbij, als relatief kleine onderneming, scherpe keuzes maken. Het in stand houden van merken kost namelijk veel geld. Daarom registreren we niet elke collectie en beschermen we het belangrijkste: ons woordmerk ‘Royal Delft’ en de logo’s voor Royal Delft en de Porceleyne Fles met de initialen ‘JT’ van Joost Thooft en het woord ‘Delft’.”
Samenspel
Waar de medewerkers van Royal Delft garant staan voor een subtiel samenspel tussen heden en verleden, werken de merkengemachtigden en advocaten van V.O. als een team samen voor de klant. “Wij zien merkadvies, -bewaking en bescherming tegen inbreuk van onze merken als één. Het is voor ons logisch en prettig dat we dat allemaal bij V.O. vinden”, aldus Schouten.
Merkengemachtigde Alvarez werkt regelmatig samen met haar collega’s van advocatuur bij V.O.: “Doordat ik informatie en ontwikkelingen over de klant met onze advocaat uitwissel, kunnen we betere adviezen geven. En onze dienstverlening waarmee we de merken bewaken, is natuurlijk het voorportaal van eventuele procedures die onze advocaten dan weer oppakken.” Advocaat bij V.O. Annelies de Bosch Kemper staat Royal Delft bij in geval van inbreuk op de intellectuele eigendomsrechten: “Die onderlinge samenwerking is vanzelfsprekend. Toen Raquel de merkenportefeuille opschoonde, sparden we hier samen over. Op zo’n moment is het belangrijk dat ze van mij hoort wat scoort in de rechtbank.” Schouten, Royal Delft, is tevreden: “Het resultaat van de recente actie tegen inbreuk was meer dan positief. Niet alleen werd de handel in namaak gestopt, het heeft zelfs tot samenwerkingen met nieuwe partners geleid. Dat hadden we zonder V.O. zelf niet voor elkaar gekregen. Dat blijft je bij.”
Het ambacht van het glazuren en beschilderen van aardewerk was rond 1695 razend populair. Rond 1800 kwam er een neergang in de aardewerkindustrie, onder meer door concurrentie van het Engelse Wedgwood, de ontdekking van de porse-leinaarde en daardoor de opkomst van de Europese porseleinindustrie. ‘De Porceleyne Fles’ hield het hoofd boven water en was rond 1840 de enige nog overbleven aarde-werkfabriek in Delft en omstreken. In 1876 kocht een Delftse ingenieur, Joost Thooft, de fabriek. Hij wilde de oude traditie, de vervaardiging van blauw ‘Delfts’, weer in ere herstellen. Dat deed hij door te innoveren. Hij vond de oplossing door een samenstelling van grondstoffen te gebruiken, die leek op het witte harde Engelse aardewerk. Hij slaagde er samen met zijn compagnon Abel Labouchere in een product te maken dat over de gehele wereld een goede naam kreeg. In 1904 werd het bedrijf omgezet in een naamloze vennootschap. Als blijk van waardering voor hetgeen de onderneming sinds 1876 heeft gedaan om de naam van Delft en die van de keramische industrie in het algemeen te behouden en weer te laten floreren, werd in 1919 het recht verkregen om het predicaat “Royal”/”Koninklijk” te voeren.
Meer weten over merken en modellen? Neem contact op met onze merken- en modellengemachtigden.
Ook benieuwd naar onze andere klantcases? Bezoek de website.
Delen